Luistoneston varoitusvalo

Tämä valo syttyy yleisimmin, kun renkaat menettävät pitoa, esim. sateella ja lumessa. Tämä valo varoittaa, että olet lähellä rajaa, jossa auto menettää kosketuspinnan tiehen.

Jos valo on jatkuvasti päällä, voi se tarkoittaa, että toiminto on pois päältä – joko vian takia tai kuskin sen sammuttaessa. Jos järjestelmässä on vika, vie auto huoltoon. Jos olet sammuttanut toiminnon, laita se päälle.

Kuinka luistonestojärjestlemä toimii?

Luistonestojärjestelmät ovat hyvin yleisiä autoissa nykyään. Merkkivalo voi olla joko symboli tai kirjaimet TC (traction control). Järjestelmä ilmoittaa, kun se on havainnut, että yksi tai useampi rengas on alkanut luisumaan ja on menettämässä pitoa.

Yleensä auto menettää pidon, kun liikkuva rengas osuu jäiseen kohtaan ja alkaa luistamaan. Kun renkaasta häviää pito, luistonestojärjestlemä siirtää voiman luisuvasta renkaasta niihin renkaisiin, joilla vielä on pitoa.

Tämä sallii ajoneuvon jatkavan liikettä haluttuun suuntaan turvallisesti.

Voiko ajaa vaikka luistoneston merkkivalo palaa?

Autoa käynnistettäessä valon tulisi syttyä hetkeksi, jotta ajotietokone tarkistaa sen olevan kunnossa, ja sitten sammua. Jos valo ei sammu, on järjestelmä joko pois päältä tai siinä on jokin ongelma.

Jos merkkivalo palaa ajoittain, on järjestelmässä ongelma, joka ei vielä toistaiseksi ole pysyvä. Häilyvä valo voi myös merkitä, että järjestelmä ei ole täysin toimintakuntoinen ja tällöin on syytä ajaa varovasti vaikeissa olosuhteissa.

Järjestelmän valo syttyy, kun luistonesto aktivoituu, esimerkiksi lumessa tai sateella. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä toimii ja tekee töitä auton vakauttamiseksi.

Jos valo palaa jatkuvasti eikä sammu tai vilku tarkoittaa se, että järjestelmä on kytketty pois päältä eikä luistonestotoimintoa ole saatavilla. Autossa voi tällöin olla myös lisäviesti, joka varoittaa kuskia ajamasta varovaisesti etenkin vedessä, lumessa ja jäällä.

Miten luistoneston voi korjata?

Ainoa tapa korjata viallinen luistonestojärjestelmä on viedä se huoltoon, jossa ammattilainen pystyy tutkimaan ja diagnosoimaan ongelman varmasti.

On tärkeää tarkistuttaa ongelmat luistonestojärjestelmässä mahdollisimman pian, koska vaikeat ajo-olosuhteet voivat yllättää milloin vain. Luistonestojärjestelmän vika voi myös vaikuttaa ABS-jarruihin.

Auto ei vaurioidu siitä, että luistonestossa on vikaa mutta ajaminen sateessa, lumessa, loskassa tai myrskysäässä voi aina altistaa  vesilammikkoon tai jäiseen kohtaan ajamiseen ja auton hallinnan menettämiseen helpommin.

Pyydä korjaamoa tarkistamaan kaikki ajotietokoneen osat, koska vika ei aina välttämättä ole luistonestossa. Joskus viallinen moottorinhallintakomponentti ilmenee ensiksi luistonestossa, kuten ajoittain viallinen kaasuläpän asentoanturi elektronisessa kaasuvipuohjauksessa.

Myös voimansiirtojärjestelmän mekaaniset peruskomponentit on tarkastettava asianmukaisesti. Kaikki, mikä aiheuttaisi karkean tai jyrkän voiman käyttämisen, voi aiheuttaa renkaan liukumista, mikä tarkoittaa, että kuluneet trukit, akselit ja vakionopeusliitokset ovat olla syypäänä. Jopa voimakas vaihteisto tai huonosti kytkeytyneenä oleva moottori voi aiheuttaa renkaan pyörimistä ja sytyttää luistoneston merkkivalon.