Apua, autosta vuotaa nestettä!

Ei ole koskaan mukava huomata, että autosta vuotaa jotakin. Opi tunnistamaan, mitä eri nesteitä autosta voi vuotaa ja mihin ongelmiin vuodot voivat viitata. Eri autoissa käytetään erivärisiä nesteitä, joten väri ei aina ole varma vian mittari.

Kun huomaat auton vuotavan jotakin nestettä, on parasta viedä se huoltoon mahdollisimman pian. Alla on listattu nesteet, joita yleisimmin autosta vuotaa.

Punainen neste

Autosta vuotava punainen neste on yleensä merkki, että ohjaustehostin tai vaihteisto vuotaa. Tämä voi johtua viallisesta vaihteiston tiivisteestä tai reiästä paluulinjassa, joka toimittaa nestettä näiden välillä.

Oranssi neste

Oranssi neste voi tarkoittaa useaa asiaa. Ruoste jäähdyttimessä voi saada vuotavan jäähdytysnesteen tai kondensointiveden näyttämään oranssilta. Vaihdeistoöljy voi myös näyttää oranssilta riippuen sen iästä.Vihreä / Sininen / Keltainen / Punainen neste

Jäähdytysneste voi usein olla vuodon lähteenä ja sen väri riippuu siitä, minkälaista jäähdytysnestettä autossa on käytössä. Jäähdytysneste vuotaa yleensä vesipumpusta, vesiletkusta tai jäähdyttimestä, kun letkut, puristimet ja muut osat ovat huonosti kiinnitettyjä tai kuluneita.

Autonvalmistaja on määritellyt minkälaista jäähdytysnestettä autossa kannattaa käyttää. Vääränlaisen nesteen tai etenkin eri nesteiden sekakäyttö lisää vuotojen riskiä ja voivat johtaa järjestelmän noeputuneeseen ruostumiseen.

Sininen neste

Autosta vuotava sininen neste voi myös olla tuulilasinpesunestettä. Ajan ja käytön mittaan säiliö ja nestettä kuljettavat letkut voivat hajota ja alkaa vuotaamaan.

Vaalean- tai tummanruskea neste

Vaaleanruskea neste on yleensä uusi moottori- tai vaihteistoöljy. Vaihteistoöljy yleensä myös haisee, moottoriöljy haisee vain palaessaan.

Tummanruskea neste voi tulla monesta moottorin osasta. Moottoriöljy muuttuu vanhetessaan tummanruskeaksi, lopulta muuttuen paksuksi ja mustaksi. Jarruneste on vielä tummanruskeampaa kuin moottoriöljy.

Pinkki neste

Pinkki vuotava neste on todennäköisimmin ohjaustehostimesta tai siirtovälinestettä. Vuoto aiheutuu useimmiten kuluneesta tiivisteestä tai reiästä letkussa.

Kirkas neste

Jos autosta vuotaa kirkasta nestettä, se on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Yleensä kirkas neste on vain kondensointivettä ilmastoinnista.