5 merkkiä heikosta katalysaattorista

Katalysaattori on tärkeä osa auton päästöjenrajoitusjärjestelmää. Sen tehtävä on vähentää myrkyllisen ilman määrää muuntamalla saasteet vähemmän haitallisiksi päästöiksi, kuten vedeksi, hiilidioksidisi ja typeksi.

Auto kannattaa siis viedä huoltoon saman tien, jos epäilet katalysaattorin toimintahäiriötä tai auton mittaristoon syttyy katalysaattorin varoitusvalo.

1. Auto ei kiihdytä, kun painaa kaasua

Katalysaattori toimii yhteistyössä voimansiirron ohjausyksikön ja muiden päästöjen hallintalaitteiden kanssa. Jos katalysaattori ei toimi oikein, alkaa auton päästöjärjestelmän kanssa olemaan ongelmia.

2. Autolla on käynnistysongelmia

Jos autolla on käynnistysongelmia, ei käynnisty lainkaan tai käynnistyy muuta sammuu muutaman minuutin kuluttua, kannattaa se viedä huoltoon testattavaksi. Kun auto ei käynnisty, syynä voi olla useampi ongelma, joista yksi voi olla merkki viallisesta katalysaattorista.

3. Moottorivalo syttyy

Moottorivalo on pahaenteisin auton kojelautaan syttyvistä merkkivaloista. Yksi syy moottorivalon syttymiseen voi olla katalysaattori.

4. Polttoainetehokkuus laskee äkillisesti

Jos huomaat, että käyt yht’äkkiä tankkaamassa autoa jatkuvasti, voi katalysaattori tarvita huoltoa. Jos ongelma ei ole katalysaattorissa kannattaa varmistaa, että polttoainetta käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

5. Auto ei läpäise päästötestiä

Ihan niin kuin sinäkin hyödyt säännöllisistä terveystarkastuksista, hyötyy autosikin säännöllisistä tarkastuksista. Ongelmien huomaaminen ennen kuin ne vaikuttavat auton kuntoon tai turvallisuuteen säästää rahaa ja lisää tieturvallisuutta sinulle sekä muille.

Yleisin syy katalysaattorin pettämiseen vanhemmassa autossa on, että se tukkeutuu niin pahasti, että pakokaasut eivät pääse sen läpi äänenvaimentimeen ja autosta ulos. Jos ilma ei pääse auton takapäästä ulos, se ei myöskään pääse etupäästä sisään ja moottori sammuu, koska se ei saa ilmaa polttoaineseokseen.Kun katalysaattorin varoitusvalo syttyy auton mittaristoon tarkoittaa se, että katalysaattori ei toimi kunnolla. Syynä voi olla katalysaattorin ylikuumeneminen.

Katalysaattori on yksi tärkeimmistä lisäyksistä nykyautoihin. Ilman katalysaattoreita ilmanlaatu tiiviin liikenteen alueilla olisi merkittävästi huonompi.

Käyttämällä kemiallisia reaktioita, katalysaattorin sisällä olevat harvinaiset metallit hajottavat pakoputkesta tulevat haitalliset kaasut niiden peruskomponentteihin, jotka eivät ole haitallisia.

Katalysaattori toimii yhdessä pakoputkijärjestlemään sisäänrakennetuiden happiantureiden kanssa ja valvoo järjestelmästä vapautuvaa savua.

Katalysaattori auttaa autoa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Huonosti toimivat katalysaattori sekoittaa happiantureiden lukemia, jolloin auto ei toimi niin tehokkaasti kuin sen kuuluisi.

Mitä katalysaattorin merkkivalo tarkoittaa?

Katalysaattorin varoitusvalo kertoo, että katalysaattori joko kuumenee liikaa tai ei toimi niin kuin sen pitäisi. Katalysaattorin sisäpuoli on rakenteeltaan kuin hunajakenno, joka lisää kosketuspinta-alaa ilman kanssa.

Ajan myötä metalli voi alkaa rapistumaan ja tukkimaan reikiä, jolloin katalysaattori kuumenee liikaa, koska ilmanvirtaus on estynyt.

Happiantureissa voi myös olla toimintahäiriö, jolloin ajotietokone voi luulla, että ongelma on katalysaattorissa. Tarkistuta aina happianturit ennen katalysaattorin vaihtamista.

Uudemmissa autoissa valmistajat ovat luopuneet erillisestä merkkivalosta katalysaattorilla ja yhdistäneet katalysaattorin ongelmat moottorivaloon.

Kun katalysaattorin valo syttyy voi auton suorituskyvyssä huomata eron tai sitten ei. Joka tapauksessa tätä valoa ei kannata sivuuttaa.

Ajotietkokoneeseen tallentuu aina virhekoodi ongelman sattuessa, joka voidaan lukea oikeilla diagnostisilla laitteilla.

Voiko autoa ajaa, kun katalysaattorin varoitusvalo palaa?

Jos auton ajettavuudessa ei heti ilmaannu muutosta, pitäsi ajamista voida jatkaa normaalisti toistaiseksi. Ongelma kannattaa kuitenkin tarkistuttaa, koska siitä saattaa tulla paljon isompi (ja kalliimpi) ongelma, jos odottaa liian kauan.

Jos ongelma on iso, voivat jotkut autot estää moottorin käynnistämisen, jotta vaurio ei leviä. Katalysaattorin voi yleensä pelastaa, kun ryhtyy ajoissa toimenpiteisiin varoituksen syttyessä.