12 vinkkiä bensan säästämiseen

Polttoaine on kallista tavaraa, joten autoilijan kannattaa aina varmistaa, että saa jokaisesta pisarasta kaiken irti. Näillä vinkeillä varmistat, että käytät polttoainetta mahdollisimman tehokkaasti ja säästät siinä sivussa hieman rahaa.

1. Hidasta

Tämä on helposti toteutettavissa ja tekee ihmeitä poltoaineen kulutuksellesi. Monet ajavat 10-15 kilometrin ylinopeutta, etenkin moottoriteillä. Vaikka tällä tavalla saattaa päästä päämäärään vähän nopeammin, syö tällainen ajotapa paljon polttoainetta.

Nopeusrajoitusten mukaan ajaminen säästää polttoainetta, vaikka perille voi päästä muutamaa minuuttia myöhemmin. Vastapainoksi voit lähteä hieman aikaisemmin.

2. Huolehdi renkaiden ilmanpaineesta

Vierintävastus on voima, joka vastustaa vierivän kappaleen liikettä – autoista puhuttaessa tämä tarkoittaa energiaa, joka vapautuu renkaan taipuessa (sen osuessa maahan) sekä siitä aiheutuvaa kitkaa.

Renkaissa pitäisi olla mahdollisimman alhainen vierintävastus, jotta kitkaa olisi vähemmän (rengas pyörii paremmin tiellä) ja polttoainetta kuluisi vähemmän.


Koska liian matala ilmanpaine renkaissa voi lisätä polttoainekulutusta jopa 20%, kannattaa paineet tarkistaa säännöllisesti ja renkaat täyttää niiden ollessa liian tyhjät.

Paineet on hyvä tarkistaa kerran kuussa tai sään muuttuessa, koska renkaat voivat menettää n. 0,5 – 1 kg ilmanpainetta jokaista viiden asteen lämpötilan laskua kohden.

Pyöränkulmat kannattaa myös tarkistuttaa kerran vuodessa tai aina silloin, jos rengas saa kovan iskun – esimerkiksi, kun se osuu jalkakäytävän reunaan tai ajaa terävään kuoppaan.

Pyöränkulmien virheelliset säädöt voivat lisätä polttoainekulutusta jopa 10% ja kuluttaa renkaita nopeammin eli et vain käytä enemmän polttoainetta vaan joudut todennäköisesti myös uusimaan renkaita useammin.

3. Poista autosta ylimääräinen paino

Sotkuinen auto ei ehkä ole ensimmäinen asia, jota ajatellaan polttoainekulutuksen yhteydessä. Varmistat kuitenkin, että saat jokaisesta tankillisesta mahdollisimman paljon irti, kun poistat autosta kaiken ylimääräisen painon.

Kaikki pienet asiat eivät yksinään välttämättä paina niin paljon, esim. golf mailat, rattaat tai sukset – mutta yhteenlaskettuna ne voivat muodostaa merkittävän lisäpainon autoon, jos ne ovat kaikki aina mukana.

Myös kattotelineet kannattaa poistaa, kun ne eivät ole käytössä. Kattoteline itsessään painaa yleensä 3-5 kg, mikä ei sinänsä ole huomattavaa, mutta tyhjä kattoteline lisää polttoainekulutusta n. 10% lisäämällä ilmanvastusta.

Keskimäärin jokainen 50kg, jonka lisäät autoosi lisää polttoaineenkulutusta n. 2%.lla. Tämä perustuu ylimääräiseen painoon suhteessa ajoneuvon painoon, joten se vaikuttaa pienempiin ajoneuvoihin enemmän kuin suurempiin.

4. Huolla auto säännöllisesti

Oli kyse sitten öljyn vaihdosta tai ilmansuodattimen vaihto, auton säännöllinen huoltaminen auttaa säästämään polttoainekuluissa.

Pelkästään ilmansuodattimen säännöllinen vaihto voi parantaa moottorin suorituskykyä ja antaa sinulle enemmän kilometrejä jokaisesta tankillisesta.

Myös oikean moottoriöljyn käyttäminen ja öljyn vaihtaminen ajoissa lisää polttoainetaloudellisuutta. Lisää näihin vielä säännöllinen perushuolto ja voit saada jopa 4% paremman polttoainekulutuksen. Auton säännöllinen huoltaminen kannattaa siis pitkällä tähtäimellä.

5. Tankkaa fiksusti

Ei ole mitään syytä täytellä tankkia varsinaisten tankkausten välillä. Odota, kunnes tankissa on noin neljännes jäljellä ennen kuin käyt pumpulla.

Saat tällöin aikaa löytää parhaan polttoaineen hinnan ja hyödyt tyhjemmällä tankilla ajamisesta, koska autossa on vähemmän painoa. Kun viimein tankkaat auton, täytä tankki täyteen.

Voi vaikuttaa siltä, että säästät rahaa tankkaamalla kympillä siellä ja kahdella täällä mutta todennäköisesti vain käytät enemmän polttoainetta, kun ajat bensa-asemalle useammin.

6. Aja tarpeen mukaan ja muista vaihtoehdot

Aja vain niin paljon kuin sinun tarvitsee; yhdistele mahdollisuuksien mukaan reissuja ja käytä kimppakyytiä silloin kuin voit. Käytä jukista liikennettä, kävele ja pyöräile mahdollisuuksien mukaan.

Kun parkkipaikka on täynnä, ota ensimmäinen paikka, jonka näet ja kohdista katse niihin ruutuihin, jotka ovat vähemmän suosittuja (ja vähemmän käytössä), kuten kauempana sisäänkäynnistä yms.

Jos olet ruuhkassa voit ottaa mallia rekoista. Oletko huomannut, miten rekat eivät pysähtele ruuhkassa vaan ryömivät hissukseen eteenpäin?

Ne tekevät näin, jotta välttyvät vaihteiden jatkuvasta vaihtamisesta ja koska auton pitäminen liikkeessä vaatii vähemmän polttoainetta kuin jatkuva liikkeelle lähteminen pysähdyksestä.

7. Tiedä milloin ilmastointia kannattaa käyttää

Kaupungissa ja erityisesti ruuhkassa ajettaessa ilmastoinnin pitäminen päällä voi käyttää paljon polttoainetta ja onkin parempi avata ikkunoita, kun ei aja moottoritiellä.

Kun ajat moottoritiellä kannattaa ikkunat sulkea ja laittaa ilmastointi päälle, koska ikkunoiden pitäminen auki lisää tuulen vastusta ja kuluttaa enemmän polttoainetta.

8. Aja tehokkaammin

Polkimen painaminen pohjaan vihreällä valolla voi tuntua houkuttelevalta mutta se voi myös tyhjentää tankin nopeammin kuin kuvitteleekaan.

Tutkimusten mukaan kiihdyttäminen maltillisesti ja pysähtyminen vähitellen voi vähentää polttoaineen kulutusta 35%.

Jotkut asiantuntijat jopa suosittelevat, että valon vaihtuessa vihreäksi kannattaa jalka nostaa jarrulta ja antaa auton kiihdyttää omalla voimallaan rullaamaan, jonka jälkeen vasta kiihdyttää polkimella.

Tähän menee vain muutama sekunti lisää mutta voi säästää selvästi polttoainetta.


9. Suunnittele paras reitti

Karttasovelluksen tai -sivuston kanssa on nykyään helppo suunnitella nopein ja lyhyin tie määränpäähän. Jos teet sen ennen lähtöä saat myös viimeisintä tietoa ruuhkista ja voit säätää reittiä sen mukaan.

Suunnittelemalla reittiä etukäteen ja tietämällä noin suunnilleen kuinka matka etenee säästät polttoainetta, kun sinun ei tarvitse paikan päällä miettiä mitä kautta mennä tai tuhlata polttoainetta ajaessa väärin.

10. Nuukaile polttoaineen ostamisessa

Kun haet paikkaa, jossa käydä täyttämässä tankki, ole tarkkana ja etsi asema, josta saat parhaan hinnan. Voit tarkistaa sovelluksella tai netistä, mistä saa milloinkin halvinta polttoainetta.

Myös radiosta voi kuulla parhaat paikat tankata esim. ruuhkaisina päivinä, jolloin kaikki ovat liikenteessä.

11. Aja lämpimällä moottorilla

Harkitse yhden reissun tekemistä monen pienen sijaan – varsinkin kylmällä säällä. Kun moottori kerran lämpenee, se toimii tehokkaimmillaan. Useat kylmäkäynnistykset lisäävät polttoaineenkulutusta sekä rasittavat akkua enemmän, vaikka kilometrimäärä olisi sama.

Pyri ajamaan mahdollisimman jatkuvasti. Erityisesti pitkillä matkoilla pidä tauot lyhyinä, noin 20 minuuttia kerrallaan – ota sen sijaan useampi tauko matkan aikana.

12. Käyttääkö vakionopeudensäädin enemmän polttoainetta?

Kyllä, jos se on aina käytössä. Vakionopeudensäädin parantaa polttoaineenkulutusta, kun ajaa jatkuvasti tasaisella alustalla, kuten moottoritiellä.

Koska tasainen vauhti on olennainen osa taloudellista ajotapaa. Vakinopeudensäädin auttaa saavuttamaan tämän tasaisella, koska se poistaa turhan kiihdyttelyn.

Jos kuitenkin vakionopeudensäädintä käyttää säännöllisesti, ei vain tasaisilla teillä, tulee vastaan ongelmia, jotka lisäävät polttoaineenkulutusta.

Vakionopeudensäädin reagoi hitaammin epätasaisella tiellä. Esimerkiksi, kun auto yltää mäen päälle – jolloin kuski tavallisesti keventää kaasua, jotta laskuvauhti pysyy tasaisempana – vakionopeudensäädin kiihdyttää vähän kauemmin, koska ei osaa ennakoida tulevaa epätasaisuutta maastossa.