Öljyvalo

Öljyvalon syttyminen on yksi vakavimmista varoituksista autossa. Öljyn paine syntyy tarpeellisesta öljyn määrästä ja kun öljypumppu ylläpitää moottoriöljyn virtausta moottorissa. Vuoto, viallinen pumppu tai liian vähän (tai myös liikaa) moottoriöljyä voi aiheuttaa tuhansien eurojen moottorivian.

Ota siis tämä merkkivalo vakavasti ja pysäytä auto heti ja varmista seuraavat askeleet. Yksinkertainen moottoriöljyn täyttäminen voi ratkaista asian, jos valo ei kuitenkaan sillä sammu, voi kyseessä olla paljon vakavampi vika, joka tarvitsee selvittämistä.

Miksi öljynpainevalo palaa auton mittaristossa?

Jos merkkivalo syttyy ajon aikana, pysäytä auto mahdollisimman pian turvalliseen paikkaan ja sammuta moottori. Näin pitää tehdä, koska öljyn ollessa loppu moottori voi sammua kesken ajon eikä lähteä enää käyntiin. Jos näin käy liikenteessä, se voi aiheuttaa onnettomuuden.

Asioita, jotka on otettava huomioon, kun huomaat, että autosi öljyvalo on syttynyt:

  • Kun olet pysäköinyt auton tasaiselle, tarkista moottoriöljyn määrä autossa. Tämän tarkistat helposti mittatikulla. Jos tikussa ei ole juuri lainkaan öljyä tai taso on selvästi enimmäistason alla, on aika lisätä öljyä. Autoa ei tule ajaa pidemmälle ennen kuin öljyä on lisätty.
  • Toinen syy öljyvalon syttymiseen voi olla öljyn paine. Matala öljyn paine tarkoittaa, että pumppu ei kierrätä tarpeeksi öljyä tai öljyn määrä on liian vähäinen, jolloin se ei kierrä kunnolla. Moottoriöljy on tärkeä, koska se pitää pinnat voideltuina ja sallii moottorin toimimisen. Tarkistuta ja korjaa öljynpaineongelmat korjaamolla tai huollossa.

Kuinka usein öljy pitäisi tarkistaa autosta?

Öljy tulisi säännöllisesti tarkistaa etenkin autoissa, joissa ei ole automaattista öljytason tunnistinta. Uusissa autoissa tunnistin ilmoittaa, kun öljyä on liian vähän. Näissä autoissa öljyn tasoa ei aina voi itse edes katsoa.

Auton öljyn tarkistaminen tulisi tehdä kerran kuussa, kun auto toimii normaalisti. Jos öljyä kuluu epätavallisen paljon, sen voi tarkistaa vaikka päivittäin.

Muutoin öljytaso on hyvä tarkistaa aina ennen pitkälle matkalle lähtöä. Öljyt on parempi tarkistaa liian usein kuin liian harvoin, jotta välttyy kalliilta moottorivauriolta.

Monissa autoissa on öljynvaihtomuistutin. Tämä valo on suunniteltu syttymään, kun edellisestä vaihdosta on kulunut tietty aika (max. kaksi vuotta) tai autolla on ajettu tietty kilometrimäärä. Öljynvaihtoväli on kerran vuodessa tai keskimäärin 10 000 – 15 000 km. LongLife ohjelmassa oleville autoille noin 20 000 km.

Jos auto on kovassa käytössä kannattaa öljy vaihtaa useammin kuin valmistajan suosituksen mukaan.Kuinka öljyn määrä tarkistetaan autosta?

  1. Pysäköi auto tasaiselle ja sammuta moottori. Odota n. 5 minuuttia, jotta öljy laskeutuu.
  2. Ota puhdas, nukkaamaton rätti tai pyyhe ja etsi konepellin alta öljytikku. Tikun tunnistaa yleensä keltaisesta tai punaisesta väristä ja siinä voi lukea “OIL” tai olla öljykannun kuva.
  3. Tikun päädyssä on joko kaksi pykälää tai rosoinen pinta, jotka osoittavat sen välin, johon öljyvanan tulisi jäädä. Ihannetaso on yleensä heti enimmäistason alapuolella, niin että öljy peittää vähintään 2/3 tasojen välillä.
  4. Pyyhi tikku ja mittaa öljyn määrä. Jos öljyä on alle enimmäistason ja öljy vaikuttaa puhtaalta, tarkista täyttöohjeesta, kuinka paljon öljyä tulee lisätä. Lisää säiliöön oikea öljymäärä ja sulje korkki käytön jälkeen.
  5. Uusi moottoriöljy on kullanruskeaa. Öljy muuttuu mustaksi aika nopeasti mutta se ei vaikuta öljyn laatuun. Hiero hieman öljyä peukalon ja etusormen väliin, jos siitä jää likainen läiskä tarvitsee se todennäköisesti vaihtoa.
  6. Jos öljy näyttää maitoiselta tai vaahtoiselta, voi siihen olla sekoittuneena jäähdytinnestettä. Tämä voi vihiä vakavammasta ongelmasta ja asia tulisi tarkistuttaa ammattilaisella.
  7. Odota minuutti (60 sek.), jotta öljy valuu moottoriin. Tarkista uudelleen öljyn taso kuten yllä ja lisää tarvittaessa vielä öljyä.

Mittatikkujen enimmäis- ja vähimmäistasojen ero vaihtelee automerkeittäin mutta on ainakin 0,5 litraa. Autossa kannatta aina pitää mukana litran verran oikeaa moottoriöljyä. Sopivan mottoriöljyn laadun saa tarkistettua auton ohjekirjasta.

Voiko autolla ajaa, kun öljyvalo palaa?

Monessa nykyaikaisessa autossa on kaksi eri merkkivaloa moottoriöljylle ja niiden erottaminen toisistaan on tärkeää. Yleensä keltainen öljyvalo huomauttaa siitä, että öljyä on liian vähän.

Keltainen öljyvalo syttyy yleensä, kun autosta puuttuu noin litra öljyä. Jos tämä valo syttyy ajon aikana, voi auton ajaa seuraavalle pysähdyspaikalle, jossa mottoriöljyn voi tarkistaa ja tarvittaessa lisätä.

Kun olet lisännyt öljyä ja sitä on mittatikun mukaan tarpeeksi, voit jatkaa ajamista, kunhan mottoorista ei tule epätavallista ääntä.

Punainen öljyvalo vaatii vakavaa huomiota. Se kertoo, että moottoriöljyn paine on liian matala. Kun autosta häviää moottoriöljyn paine, voi se aiheuttaa laajan moottorivian. Punaisen öljyvalon syttyessä on moottori heti sammutettava.

Jos mittatikussa ei ole lainkaan öljyä, autoa ei kannata ajaa, jos moottori on epätavallisen äänekäs, vaikka on lisännyt öljyä. Autoa ei myöskään saa ajaa, jos öljyvalo ei sammu vaikka öljytaso on kunnossa. Järjestelmän jossakin osassa voi olla vika ja ajaminen saattaa aiheuttaa moottorille vaurion.