Vedenerottimen merkkivalo

Dieselsuodattimen vedenerottimen merkkivalo palaa, kun dieselpolttoaineen suodatin on täynnä ja tarvitsee tyhjentämistä. Jos suodantinta ei tyhjennä, voi moottoriin joutua vettä, joka saattaa aiheuttaa moottorivian.

Vedenerotimen merkkivalo (vain dieselautot)

Dieselmoottorit eroavat aika lailla bensamoottoreista. Sen lisäksi, että ne eivät käytä sytytystulppia, voitelevat ne polttoaineella moottorin osia. Dieselpolttoaineesta kuitenkin löytyy pieniä määriä vettä, joka on poistettava ennen kuin se pääsee moottoriin.

Vesi ei ole hyvä voiteluaine, joka voi aiheuttaa liiallista kulumista, jos se pääsee polttoainejärjestelmään. Tämän estämiseksi, dieselpolttoaineen suodattimet on suunniteltu erottelemaan vesi itse polttoaineesta ennen kuin se jatkaa matkaa moottoriin.

Vesi kerääntyy vedenerottimeen, joka pitää aina välillä tyhjentää, jotta vesi ei vuoda suodattimen läpi moottoriin. Jotkut autot tyhjentävät vedenerottimen automaattisesti, toisissa se pitää tehdä käsin.

Vedenerottimen varoitusvalo mittaristossa kertoo, että on aika tyhjentää suodatin.

Mitä vedenerottimen merkkivalo tarkoittaa?

Suodattimen sisällä on anturi, joka mittaa siihen kertyneen nesteen määrää. Kun erotin alkaa olemaan täynnä, syttyy vedenerottimen merkkivalo ilmoittamaan, että se on aika tyhjentää.

Jos suodatin tyhjenee automaattisesti mutta valo palaa silti kertoo se, että järjestelmässä on havaittu toimintahäiriö tai vika ja se tulisi tarkistaa mahdollisimman pian.

Merkkivalo voi tarkoittaa, että laskuoja on tukossa eikä järjestelmä pääse tyhjentämään suodatinta. Auton tietokoneeseen tallentuu tapahtumasta koodi, jotta vika voidaan paremmin määritellä huollossa, jossa koodit luetaan oikeilla diagnostisilla laitteilla.

Käsikäyttöisessä järjestelmässä suodattimen alaosassa on yleensä venttiili, jonka avaamalla erottimen saa tyhjennettyä vedestä.

Älä sivuuta tätä merkkivaloa tai suodatin alkaa täyttymään ja vettä alkaa vuotamaan moottoriin. Kun suodatin on tyhjennetty, pitäisi merkkivalon sammua.

Voiko ajaa vaikka vedenerottimen valo palaa?

Suodattimen merkkivalo ei ole hätätapaus mutta suodatin kannattaa kuitenkin tyhjentää mahdollisimman pian. Jos odottaa liian kauan, ennen kuin sen tyhjentää on riskinä, että vettä pääsee moottoriin tekemään vakavia tuhoja.

Suodatin on myös syytä vaihtaa aina valmistajan suositusten mukaisesti, koska tyhjentäminen ei poista kaikkia hiukkasia, jotka ovat jääneet kiinni suodattimeen.