HDC-merkkivalo

Alamäkiavustin (HDC, hill descent control) auttaa pitämään ajoneuvosi ennalta määrätyllä turvallisella nopeudella alamäessä tai erittäin epätasaisessa maastossa. Tämän ansiosta voit keskittyä enemmän mahdollisten vaaratilanteiden huomioimiseen.

Alamäkiavustin ilmestyi ensin Land Rover autoihin mutta on nykyään tavallinen ominaisuus off-road käyttöön tarkoitetuissa autoissa.

Tämä ominaisuus toimii ABS-järjestelmän kanssa estää sinua ylittämästä ennalta määrättyä nopeutta alamäessä tai epävakaassa maastossa. Jos auto alkaa kiihtyä turvallisen laskunopeuden ohi, tämä ominaisuus lisää jarrutusta entisestään.

Kun järjestelmä ensin tuli autoihin, pystyi se pitämään auton vain tietyssä nopeudessa. Koska auton elektroniikka on nykyään edistyneempää, pystyy auton monia toimintoja hallinnoimaan vakionopeudensäätimen painikkeiden avulla.

Mitä alamäkiavustimen merkkivalo tarkoittaa?

Kun HDC-järjestelmän merkkivalo syttyy, on alamäkiavustin aktiivisessa tilassa. ABS-järjestelmä seuraa renkaiden pyörimisnopeutta ja käyttää jarrutusjärjestelmää niiden nopeuden säätelemiseen.

Alamäkiavustin on joissakin autoissa automaattisesti päälle kytkeytyvä mutta toisissa se pitää manuaalisesti kytkeä päälle. Auton ohjekirjasta löytyy tarkat ohjeet juuri sinun autosi alamäkiavustimen käyttöön.

Merkkivalo kertoo, milloin järjestelmä kytkee jarruja päälle mutta tiedät järjestelmän toimivan, kun autosi pysyy tietyssä nopeudessa alamäessä ilman, että painat jarrupoljinta.

Pidä mielessä, että alamäkiavustin käyttää ABS-jarruja toimiakseen ja ongelmat ABS-järjestelmässä voivat estää alamäkiavustimen käytön.

Onko autoa turvallista ajaa HDC-merkkivalon palaessa?

Alamäkiavustin on suunniteltu pitämään auto hallinnassa ja sitä kannattaa käyttää aina tarvittaessa. Vaikka auto itsenäisesti hallinnoi nopeutta alamäessä, on silti tärkeää, että pysyt valppaana ja olet valmis painamaan tarvittaessa jarrupoljinta.

Hidasta vauhtia ennen alamäkeen menoa sen rajan alle, jossa alamäkiavustin kytkeytyy päälle ja ole valmiina ohjaamaan auto turvalliseen paikkaan tarvittaessa.

Joissakin autoissa alamäkiavustin sytyttää jarruvalot aktivoituessaan. Jos näin ei ole sinun autossasi, muista painaa kevyesti jarrupoljinta, jotta takana olevat näkevät, että autosi hidastaa vauhtia.