Hehkutusvalo

Dieselmoottori ei tarvitse kipinää polttoaineseoksen sytyttämiseksi ja moottorin käyntiin saamiseksi. Sen sijaan ne hyödyntävät puristusta ja lämpötilaa palamisen aikaansaamiseksi. Lämpöä saadan hehkutulpista ja tämä valo kertoo, että tulpissa tai niitä hallitsevassa järjestelmässä on jotakin vikaa.

Ongelmaa ei välttämättä heti huomaa mutta liian aikainen tai liian myöhäinen palaminen saa moottorin käymään rohisten (tätä kutsutaan moottorin nakutukseksi) eikä niin tehokkaasti kuin sen pitäisi.

Hehkutusjärjestelmän varoitusvalo (vain dieselautot)

Tämä merkkivalo syttyy, kun moottori lämpenee. Jos se vilkkuu, on järjestelmässä havaittu ongelma, kuten kulunut hehkutulppa.

Dieselmoottoreiden luonteesta johtuen ne tarvitsevat hieman lisäapua, kun ne käynnistetään ensimmäisen kerran kylmällä säällä. Hehkutulppa on lämmityselementti, joka aktivoituu käynnistyksen yhteydessä, kun moottorin lämpötila on liian matala.

Sen tehtävänä on nostaa lämpötilaa sylintereiden sisällä, jotta paine voi kasvaa ja dieselpolttoaine palaa. Yleensä hehkutulpat lämmittävät moottorin noin kymmenessä sekunnissa. Kun oikea lämpötila on saavutettu, voi kuski käynnistää auton.

Mitä hehkutusvalo merkitsee?

Yleensä hehkutusvalo syttyy moottorin ollessa kylmä ja vilkkuu vain silloin, kun on havaittu ongelma.

Yleisin syy merkkivalon vilkkumiseen on, että hehkutulpat ovat vanhentuneet ja tarvitsevat vaihtoa. Ajan myötä, toistuvien lämmitysjaksojen jälkeen, hehkutulpat eivät pysty enää tuottamaan lämpöä.

Huonosti toimivien tulppien vaihto uusiin korjaa yleensä ongelman kokonaan.

Jos uusi tulppa ei ratkaise ongelmaa, on aika tarkistaa järjestelmän muita osia – etenkin ajastin voi olla syypäänä. Ajastimen tehtävä on sammuttaa tulpat, kun oikea lämpötila on saavutettu.

Viallinen ajastin voi pitää tulppia liian kauan päällä, jolloin ne kuluvat turhaan, tai jättää ne sytyttämättä lainkaan.

Jos ongelma havaitaan, auton tietokone tallentaa virhekoodin muistiin, jonka avulla ammattilainen pystyy paremmin määrittelemään ongelman.

Voiko autoa ajaa hehkutusvalon palaessa?

Parasta on aina odottaa, kunnes valo on sammunut. Joitakin autoja ei edes pysty käynnistämään ennen kuin valo on sammunut, jotta kuski ei vahingossakaan käynnistä autoa liian aikaisin.

Pieni kärsivällisyys käynnistettäessä varmistaa moottorin mahdollisimman pitkän käyttöiän.