Kaistavaroittimen merkkivalo

kaistavaroittimen merkkivalo palaa auton mittaristossa

Kaistavaroitin ilmoittaa, kun auto alkaa siirtymään pois nykyiseltä kaistaltaan ilman suuntavilkun aktivointia. Sen tarkoituksena on auttaa sinua pitämään auto omalla kaistallaan.

Autonvalmistajat ovat aina lisäämässä autoihin ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään matkustajat turvassa. Kaistavaroitin kuuluu uusimpiin ominaisuuksiin, joita autoihin on lisätty.

Kaistavaroitin yleensä toimii eteenpäinsuunnatulla kameralla, joka tunnistaa kaistat, kun autoa ajetaan. Jos tietokone havaitsee, että olet liikkumassa sivuuttain ilman suuntavilkkua, ilmoittaa se asiasta merkkivalolla, äänimerkillä, värinällä tai jollakin näiden yhdistelmästä.

Kaistanpitoavustin on kaistavaroittimen edistyneempi versio. Kaistanpitoavustin tarjoaa kaikki samat ominaisuudet kuin kaistavaroitin, mutta sen lisäksi se hallinnoi ohjausjärjestelmää niin, että auto pysyy omalla kaistallaan, jos kuski ei reagoi kaistavaroitukseen. Jos kaistanpitoavustin alkaa ohjaamaan autoa väärin, voi kuski kumota sen toiminnot.

Mitä kaistavaroittimen varoitusvalo tarkoittaa?

Kun autoa ajaa, kaistavaroittimen kamera etsii tiessä olevia viivoja. Jos auto alkaa ajelehtimaan johonkin suuntaan ilman suuntavilkun aktivoimista, voi ajotietokone havaita sivuttaisliikken kameran avulla ja antaa siitä varoituksen.

Yleensä auton mittaristoon syttyy vähintään ainakin merkkivalo, joka voi myös kertoa, mihin suuntaan auto on ajelehtimassa. Kaistavaroitusjärjetelmissä voi myös olla muita merkkejä, kuten värinä ratissa tai äänimerkki.

Tarkista omasta auton ohjekirjasta, kuinka oma kaistavaroitinjärjestelmäsi toimii, jotta tiedät sen varoitusmerkit. Kun olet korjannut auton takaisin omalle kaistalleen, ajotietokone sammuttaa varoituksen.

Kaistanpitoavustin aktivoituu vain, jos ajotietokone ei havaitse kuskin ryhtyvän toimeen ja auto jatkaa ajelehtimista pois omasta kaistastaan.

Järjestelmästä riippuen ajotietokone voi käyttää jarruja vain auton toisella puolella tai käyttää auton ohjausjärjestelmää yrittääkeen ohjata autoa takaisin keskelle omaa kaistaa.

Kuski voi joka tapauksessa ohittaa ajotietokoneen korjausliikkeen, kun sille ei ole tarvetta. Kun kuski käyttää suuntavilkkuja, ei kumpikaan järjestelmä aktivoidu.

Onko autoa turvallista ajaa kaistavaroittimen merkkivalon palaessa?

Toivon mukaan kaistavarioitin ei aktivoidu, kun ajat autoa. Jos huomaat varoitusvalon syttyvän, korjaa auto takaisin oman kaistasi keskelle pienellä, hallitulla liikkeellä. Älä missään nimessä tee liian isoa korjausliikettä, jotta ei päädy pahempaan tilanteeseen.

Tällaiset järjestelmät ovat olemassa sinun avustamista varten mutta niihin ei pidä ikinä luottaa 100%:sti. Jos jokin estää kameraa näkemästä tietä kunnolla, ei järjestelmä toimi kunnolla.

Lumi tai lehdet maassa, tiet ilman merkintöjä tai vanhat, kuluneet merkinnät tiellä voivat kaikki estää kaistavaroitinta toimimasta kunnolla.

Jos kaistavaroitin alkaa hälyttämään sen jälkeen, kun olet ajanut jonkin aikaa, voit ottaa sen merkkinä siitä, että on aika pysähtyä ja pitää tauko.

Pitkään ajaminen on väsyttävää, joten 10 minuutin tauko, jaloittelu ja kahvikupin hakeminen voivat pelastaa sinut joutumasta huonoon tilanteeseen.

Jos kaistavaroitin ei toimi kunnolla, kannattaa kamera tarkistaa lian varalta tai auto viedä huoltoon tarkistettavaksi.