Ovi auki valo

Autoissa on jo jonkin aikaa ollut ovikytkimet. Auton tietokone valvoo kytkintä ja ilmoittaa kuskille, kun se huomaa jonkin oven olevan huonosti kiinni. Tämä on turvallisuustoimenpide, jolla varmistetaan, etteivät ovet avaudu ajon aikana.

Vaikka tämä on suhteellisen yksinkertainen järjestelmä, voi siihen tulla muutama hassu vika, kun oven kytkin aiheuttaa ovi auki merkkivalon syttymisen ja päällä pysymisen. Jos tämä merkkivalo palaa mutta uskot, että kaikki ovet, konepelti ja takaluukku ovat kunnolla kiinni, voi oven kytkimessä olla mekaaninen ongelma.

Mitä ovi auki merkkivalo tarkoittaa?

Jotkut autot ilmoittavat jo pelkästään oven ollessa auki, esimerkiksi kaupan parkkihallissa ostoksia autoon lastatessa järjestelmä voi piipata mutta yleisimmin se huomauttaa, jos avain on jäänyt virtalukkoon, kun kuskin puoleinen ovi aukeaa tai jos jokin lukko ei ole kunnolla kiinni liikkeelle lähdettäessä.

Kun merkkivalo syttyy, järjestelmä on havainnut, että jokin ovien lukoista ei ole kunnolla kiinni. Jokainen kerta, kun käynnistät moottorin, vilkaise nopeasti mittaristoon ja varmista että tämä valo ei käynnistykseen jälkeen jää päälle. Jos valo syttyy, sulje uudelleen ovi/ovet, jotka voivat olla syypäänä järjestelmän hälyttämiseen ja valon pitäisi sammua sillä.

Muista myös, että takaluukku ja konepelti voivat myös olla hälytyksen alkuperänä, joten tarkista myös nämä, jos ovien sulkeminen uudelleen ei korjaa ongelmaa.

Jotkut järjestelmät ilmoittavat, mikä ovi on kyseessä, jolloin voit suunnistaa suoraan ongelman aiheuttavaan oveen. Jos valo syttyy ajaessa, pysähdy ensin turvalliseen paikkaan ennen kuin alat availemaan ovia. Ovien avaaminen ajon aikana on riskialtista ja vaarallista.

Tyypillinen syy voi olla ovikytkimen osien rikkoutuminen, kun kytkimen mekaaniset osat kuluvat käytössä. Uusi ovikytkin korjaa tällöin ongelman. Kytkimeen voi myös kulkeutua likaa ilmasta, joka estää sen oikein avautumisen ja sulkeutumisen. Voiteluöljyn (lukkoöljyn) ruiskuttaminen kytkimeen voi poistaa lian. Myös oven avaaminen ja sulkeminen muutaman kerran voi auttaa likaa irtoamaan kytkimestä.

Jos kytkimen puhdistaminen tai vaihtaminen ei sammuta valoa, on aika tarkistuttaa sen liittimet ja piuhat. Jos nämä ovat kuluneet tai vialliset, voivat ne aiheuttaa järjestelmän hälyttämisen.

Voiko ovi auki merkkivalon palaessa ajaa autoa?

Useimmissa autoissa on kaksivaiheiset lukot. Vaikka ovi olisi hivenen rajoitettuna, on se silti lukossa, jotta ovi ei heilahda auki kesken ajon. Auto kannattaa pysäyttää sopivaan paikkaan ja tarkistaa ovet.

Vaikka ovi auki valo ei vaikuta auton ajettavuuteen tai auton suorituskykyyn, voi se aiheuttaa muita ongelmia. Jotkut autot eivät salli ovien lukitsemista, jos jokin ovista ei ole kunnolla kiinni.

Monet meistä jättävät arvotavaroita autoon ja niiden pitäminen turvassa on tärkeää. Jos et saa ovia lukkon, kannattaa autoa käyttää vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä mutta muista poistaa arvotavarat ensin.