Takaspoilerin merkkivalo

Monet nauttivat nopean auton ajamisesta. Nopeudella on kuitenkin hintansa: noste.

Auton vauhdin kiihtyessä, se alkaa tuottamaan nostetta, joka vetää autoa irti tiestä. Jotta auto ei lähde lentoon, takaspoileri tuottaa nosteelle vastavoimaa, joka pitää auton maassa.

Jotkut eivät pidä siitä, miltä takaspoileri näyttää, joten monissa urheiluautoissa se on nykyään säädettävä.  Tavallisissa nopeuksissa takasiipi on ala-asennossa, jotta auto näyttäisi sulavalinjaiselta ja huolitellulta.

Moottoritienopeuksissa spoileri nousee automaattisesti. Yleensä spoileria voi myös manuaalisesti ohjata nousemaan tai laskeutumaan napin painalluksella.

Takasiiven varoitusvalo kertoo, että spoilerijärjestelmässä on havaittu ongelma: yleisimmin liittimen tai sulakkeen kanssa.

Mitä takasiiven merkkivalo tarkoittaa?

Kun ajotietokone havaitsee järjestelmässä toimintavian, syttyy takasiiven merkkivalo. Järjestelmä kytkeytyy väliaikaisesti pois päältä välttääkseen vauriot.

Auton tietokoneeseen tallentuu tapahtumasta koodi, jonka mekaanikko voi tarkasti diagnosoida oikeilla laitteilla huollossa.

Yleensä ongelma on pieni, kuten löysä tai irrallinen liitin tai palanut sulake. Toisinaan voi syynä olla vuoto tai siiven moottori itsessään, johon tulee vika, mutta nämä ovat harvinaisempia.

Järjestelmän tulisi toimia taas normaalisti, kun tarvittavat huoltotoimenpiteet on suoritettu.

Voiko autoa ajaa vaikka takaspoilerin merkkivalo palaa?

Kun takasiipi ei toimi normaalisti, auto voi tuntua vähemmän vakaalta. Näin kuitenkin yleensä vasta moottoritienopeuksissa, joten niin kauan kuin tavoitteenasi ei ole rikkoa äänivallia, autoa voi käyttää normaalisti.

Takasiipi auttaa auton vakauden tuntumaan, joten merkkivaloa ei kannata täysin sivuuttaa vaan korjata seuraavana mahdollisena ajankohtana.