Turvatyynyvalo

Jos air bag valo syttyy mittaristossa, sitä ei kannata sivuuttaa. Mittariston kaikista valoista voi tuntua, että turvatyynyvalo ei ole niin vakava asia. Totuus kuitenkin on, että palavan airbag valon sivuuttaminen on venäläisen ruletin pelaamista niin oman hengen kuin matkustajien henkien kanssa. Turvatyynyjärjestelmän varoitusvalo voi olla pikkujuttu tai sitten se voi tarkoittaa, että kolarin sattuessa turvatyynyt eivät laukeakaan.

Miksi air bag merkkivalo palaa?

Tämä merkkivalo kertoo, että turvatyynyjärjestelmässä on häiriö, joka voi olla vika esim. turvatyynyjen laukaisumekanismissa tai turvavyön kiristimissä. Koska tämä on kolarin sattuessa erittäin vaarallista, on asia syytä tarkistuttaa heti.

Merkkivalo voi myös kertoa, että matkustajan puoleinen turvatyyny on kuskin toimesta kytketty pois päältä. Tällöin valo voi myös olla keltainen (tai oranssi) ja/tai siinä voi olla risti turvatyynyn kuvakkeen päällä.

Turvatyynyjärjestelmästä on tärkeää muistaa seuraavat asiat:

  • Mittaristossa näkyy valo, jossa on kuvake (kuten jokin ylläolevista) tai siinä on teksti Air Bag tai SRS (supplemental restraint system).
  • Joissakin ajoneuvoissa voi näkyä “air bag off” tai “air bag deactivated“, kun turvatyyny on poissa päältä.
  • Turvatyynyvalo voi myös merkitä ongelmaa myös turvavöissä.
  • Tämä merkkivalo voi myös syttyä, jos ajoneuvo on ollut auto-onnettomuudessa, joka aktivoi kolarointisensorit mutta ei siihen pisteeseen, että turvatyynyt olisivat lauenneet. Tässä tapauksessa turvatyynyjärjestelmä pitää asettaa uudelleen valmiustilaan.
  • Turvatyynyt voivat myös jäädä laukeamatta, jos auto on kärsinyt niin pahasta kosteusongelmasta, että anturit ovat syöpyneet.

Voiko autoa ajaa vaikka turvatyynyn merkkivalo palaa?

Ehkä. Valo voi palaa, koska jossakin järjestelmän anturissa on vikaa tai vika voi olla niin vakava, että kolarin sattuessa turvatyynyt eivät toimikaan. On siis parasta tarkistuttaa asia mahdollisimman pian, jos tämä merkkivalo syttyy mittaristoon eikä vaarantaa auton käyttäjien turvallisuutta.