Vakionopeudensäädin

vakionopeudensäätimen merkkivalo palaa auton mittaristossa

Kun vakionopeudensäätimen merkkivalo syttyy, selvittää järjestelmä, mitä nopeutta ylläpitää tai jossakin elektronisessa osassa on häiriö.

Vaikka vakionopeudensäätimen toteuttamistavat ovat muuttuneet vuosien varrella, kokonaisidea on edelleen sama. Valitset nopeuden ja moottori ylläpitää nopeuden, kunnes painat jarrua.

Auton mittaristoon syttyy merkkivalo, joka kertoo, kun vakionopeudensäädin on aktiivinen. Järjestelmät eroavat valmistajien välillä, joten tarkista oman autosi ohjekirja.

Mitä vakionopeudensäätimen merkkivalo merkitsee?

Useimmat vakionopeudensäätimet käyttävät kahta eri väriä kertoakseen, missä tilassa järjestelmä on.

Yleensä merkkivalo on oranssi, kun järjestelmä on päällä, mutta nopeutta ei ole vielä valittu. Kun nopeus on valittu, valo muuttuu vihreäksi.

Jos tietokone on havainnut ongelman, valo pysyy oranssina ja eikä todennäköisesti sammu, kunnes ongelma on korjattu. Tietokone tallentaa virhekoodin muistiin, jotta ongelman syyn voi tunnistaa.

Vakionopeudinsäädin myös poistuu käytöstä väliaikaisesti, jotta lisää ongelmia ei tule. Palanut sulake, viallinen jarrukytkin ja toimintahäiriö nopeudensensori ovat kaikki yleisiä ongelmia, jotka voivat aiheuttaa valon syttymisen.

Onko autoa turvallista ajaa vakionopeudensäätimen merkkivalon palaessa?

Kun kaikki toimii niin kuin pitääkin, autoa voi ajaa turvallisesti, kun merkkivalo palaa. Jos järjestelmä on havainnut ongelman, yleensä se vaikuttaa vain vakionopeudensäätimeen.

Joskus viat voivat kuitenkin vaikuttaa muihin ajojärjestelmiin. Esimerkiksi viallinen jarrukytkin estää auton takapuolella olevia jarruvaloja syttymästä, kun painat jarrua. Tällöin takanasi ajavat eivät tiedä, että olet hidastamassa ja kolarin riski kasvaa.

ajoetäisyyden merkkivalo palaa auton mittaristossa

Ajoetäisyyden varoitusvalo

Etäisyyden varoitusvalo syttyy, kun autosi on vaarassa osua toiseen autoon tai esteeseen tiellä.

Aktiivinen vakionopeudensäädin on viimeisin evoluutio vakionopeudensäätöjärjestelmissä, joita on ollut olemassa monta vuotta. Sen lisäksi, että järjestelmä ylläpitää asetettua nopeutta ajaessa, anturit auton etuosassa tarkkailevat, jos autoa lähestyy jokin nopeasti.

Jotkut aktiiviset nopeudensäätöjärjestelmät pystyvät vähentämään nopeutta ja pitämään auton turvallisella välimatkalla edessä olevaan esteeseen tai ajoneuvoon.

Pienemmissä nopeuksissa tämä järjestelmä voi myös havaita pyöräilijöitä ja jalankulkijoita ja varoittaa kuskia lähestyvistä esineistä ja ihmisistä.

On tärkeää ymmärtää kuinka ajoetäisyyden varoitusjärjestelmä toimii autossasi, joten tarkista asia autosi omasta käsikirjasta.

Mitä ajoetäisyyden merkkivalo tarkoittaa?

Kun tämä merkkivalo syttyy, ajotietokone on havainnut esineen tiellä, joka lähestyy nopeasti. Tämä ei välttämättä aina ole toinen auto.

Pidä silmät auki, koska tiellä voi olla matala esine. Kun olet sen kerran ohittanut, valon pitäisi sammua. Pidä mielessä, että järjestelmä ei vain arvioi etäisyyttä vaan myös kuinka nopeasti se lähestyy.

Vaikka edessä oleva auto olisi kaukana, sinun kannattaisi silti hidasta, koska toinen auto todennäköisesti liikkuu hitaammin kuin sinä.

Yleinen ongelma järjestelmässä on toimintahäriö. Lika auton etuosassa voi estää antureita toimimasta kunnolla, jolloin järjestelmä voi tilapäisesti lakata toimimasta.

Puhdista auton etuosa ja kaiken tulisi taas toimia normaalisti. Jos puhdistaminen ei auta, ongelma voidaan ratkaista lukemalla ajotietokoneeseen tallentunut virhekoodi huollossa.

Voiko autoa ajaa, kun ajoetäisyyden merkkivalo palaa?

Ajoetäisyyden varoitusvalo kannattaa pitää poissa päältä mahdollisimman paljon. Vaikka et voi tehdä paljoa, kun tiellä on roskia, kannattaa sinun olla tarkkana ympäristön suhteen.

Tällaiset järjestelmät voivat aiheuttaa kuskien tarkkaavaisuuden herpaantumisen, mutta se ei ole niiden tarkoitus. Ne on suunniteltu auttamaan sinua ajamaan turvallisemmin, ei ajaa autoa puolestasi.