5 yleisintä syytä, miksi tuulilasinpyyhkijät eivät toimi


Hyvin toimivat tuulilasinpyyhkijät edistävät ajoturvallisuutta. Repaleiset sulat, huono pyyhkijöiden moottori, palanut sulake tai kova lumisade vaikuttavat kaikki tuulilasinpyyhkijöiden toimintaan.

Tuulilasin pitäminen puhtaana on olennaista turvallisen ajamisen kannalta. Jos et näe edessä olevaa tietä, et näe tiellä olevaa estettä, esinettä, kuoppaa tai epätasaisuutta ja onnettomuuden välttäminen on vaikeaa.

Jotta tuulilasi pysyisi ajokunnossa, tarvitsee auto toimivat pyyhkimet. Ajoittain voi tuntua siltä, että pyyhkimet eivät toimi kunnolla tai ne voivat lopettaa toimimisen kokonaan. Listasimme yleisimmät syyt, miksi tuulilasinpyyhkijät eivät toimi.

1. Repaleiset sulat

Pyyhkijänsulan kunto on suoraan kytköksissä siihen, kuinka hyvin pyyhkijät toimivat. Jos sulan kuminen reuna on repaleinen, sulka ei ole kunnolla kosketuksissa tuulilasiin eikä silloin pysty poistamaan roskia ja vettä kunnolla.

Sulan reunan ja tuulilasin väliin jäävään koloon voi lisäksi jäädä lisää likaa loukkuun, joka voi raapia tuulilasia. Vaihda repaleiset sulat uusiin mahdollisimman pian.

2. Pyyhkijöissä on lunta tai jäätä

Pyyhkijät kykenevät poistamaan pieniä määriä lunta tuulilasista mutta painava, märkä lumi pitää harjata pois käsin ennen pyyhkijöiden käyttöä.

Märkä lumi voi olla niin painavaa, että pyyhkijät voivat taipua, pyyhkijän varret voivat hyppiä tai irrota liitoksistaan ja pyyhkijöiden moottori voi vaurioitua.

Poista aina painava lumi tuulilasista ennen pyyhkijöiden käyttöä. Voit lisäksi harkita talvipyyhkijöiden ostamista, joiden suojakotelo vastustaa lunta ja jäätä.

3. Pyyhkijöiden moottori on pettänyt

Pyyhkijöitä liikuttaa sähkömoottori. Elektronisena osana se voi yllättäen lakata toimimasta ja tarvita uusimista.

Kun moottori lakkaa toimimasta, et pysty käyttämään tuulilasinpyyhkijöitä tuulilasin puhdistamiseen. Vaihda tilalle uusi moottori saman tien, jotta saat pidettyä tuulilasin puhtaana.

4. Palanut sulake

Kun pyyhkijöiden moottori ylikuormittuu, siihen liittyvä sulake palaa. Sulake on suunniteltu olemaan heikko kohta pyyhkijöiden virtapiirissä.

Jos moottori ylikuormittuu jostakin syystä, sulake palaa ensin ennen kuin kalliimpi moottori rikkoutuu. Jos moottorin sulake on palanut, tarkista onko moottorin toiminnalle jotakin estettä, joka on aiheuttanut sulakkeen palamisen.

Märkä lumi tai pyyhkijän varsi, joka on juuttunut johonkin voivat aiheuttaa sulakkeen palamisen. Poista este ja vaihda tilalle uusi sulake. Jos ongelma ei ratkea, vie auto huoltoon.

5. Pyyhkijöiden mutterit ovat löysällä

Pyyhkijän varret kytkeytyvät pyyhkijöiden vaihteistoon mutterilla ja tapilla. Tappi on yleensä uritettu, pyyhkijän varsi on myös uritettu ja sen juuressa on reikä, johon tappi kiristetään mutterilla.

Jos tämä mutteri on vähän löystynyt – mikä on yleistä – pyyhkijämoottori yrittää veivata varsia mutta varret eivät liiku. Pyyhkijät voivat nytkähtää, kun moottori vaihtaa suuntaa tai toinen pyyhkijöistä voi toimia, kun toinen pysyy ala-asennossa.

Jos näin käy, varmista että pyyhkijän varret ovat kunnolla kiinni tai vie auto huoltoon.