Onko pyyhkijämoottorisi pettämässä?

Jos et näe tietä, et näe ajamaan. Tuulilasinpyyhkijöiden ainoa tehtävä on pitää tuulilasi puhtaana vedestä ja roskista. Jokaisessa autossa on vähän erilainen järjestelmä, joka on valmistettu hyvän ulkonäön ja maksimaalisen tehokkuuden saavuttamiseksi.

Liikkuakseen edestakaisin tuulilasilla pyyhkijät tarvitsevat moottorin. Kun aktivoit pyyhkijät viiksestä, lähettää auto viestin pyyhkijöiden moottorille, millä tehokkuudella toimia.

Kun sen sijaan mitään ei tapahdu, on vika yleensä pyyhkijöiden moottorissa. Yleisiä oireita pettävästä moottorista ovat pyyhkijät, jotka mm.:

  • toimivat asetettua hitaammalla nopeudella
  • toimivat vain yhdellä nopeudella
  • eivät toimi lainkaan
  • pysähtyvät väärään asentoon.

Vaikka tuulilasinpyyhkijöiden moottorin ongelmat ovat aika harvinaisia, on moottorin vajaatoiminta havaittavissa, kun tietää, mitä hakee.

1. Pyyhkijät toimivat hitaasti

Nykyautoissa on useita eri asetuksia tuulilasinpyyhkijöiden toiminnalle. Jos laitat pyyhkijät korkeimmalle pyyhintänopeudelle mutta ne laahaavat tuulilasilla paljon odotettua hitaammin, on ongelma yleensä niitä liikuttavassa moottorissa.

Joskus moottorin elektroniset osat voivat tukkeutua roskasta tai liasta, jolloin ne vaikuttavat moottorin toimintanopeuteen. Jos havaitset tällaisia ongelmia pyyhkimien kanssa kannattaa moottori tarkistuttaa ja huoltaa mahdollisimman pian.

2. Pyyhkimet toimivat vain yhdellä nopeudella

Jos yrität säätää pyyhkimien nopeutta tai muita asetuksia mutta pyyhkimet vain jatkavat entiseen malliin, voi tämäkin olla moottorissa olevan ongelman syytä.

Pyyhkijöiden moottori saa viestin pyyhkimien moduulista, joten ongelma voi olla jommassa kummassa. Kun huomaat tällaisen oireen, kannattaa nämä osat tarkistuttaa mekaanikolla.

Säästät pitkän pennin hoitamalla asian heti, kun se ilmestyy sen sijaan, että odotat sen pahenemista.

3. Pyyhkijät eivät liiku lainkaan

Jos laitat pyyhkijät päälle mutta sulat eivät liikahdakaan tai et kuule moottorin surinaa, on se hyvin todennäköistä, että moottori on vioittunut tai järjestelmässä on jokin ongelma.

Joskus syynä voi olla palanut sulake, joka operoi pyyhkijöiden moottoria. Moottorin sulake palaa vain, jos järjestelmässä on ollut ylikuormitus eli sulakkeen palamisen syytä kannattaa tutkia syvällisemmin ja korjata ennen kuin se vaurioittaa auton muita osia.

4. Pyyhkijät pysähtyvät väärään paikkaan

Kun pyyhkijät sammuttaa, tulisi niiden mennä “pysäköinti”-asentoon eli ne palautuvat sinne, mistä aloittivat pyyhkimisen ja lukkiutuvat paikoilleen. Yleisimmin tämä tarkoittaa tuulilasin alareunaa mutta tämä vaihtelee automallista riippuen.

Jos pyyhkijät jäävät näkökentän keskelle, kun ne sammuttaa, viittaa tämä yleensä moottorin ongelmaan.

Pyyhkijöiden moottoria ei yleensä korjata vaan se vaihdetaan uuteen. Uusi moottori kestää yleensä kauan, kun sitä käyttää oikein eikä ylikuormita niin että se hajoaa.