ABS-valo

ABS-merkkivalo kertoo, että jarrujen lukkiutumisenestojärjestlemässä on häiriö. Tämä tarkoittaa, että jarrut lukkiutuvat, jos poljinta painaa riittävän lujaa. Kun järjestelmä testaa itse omaa toimivuuttaan ja havaitsee vian, kytkeytyy ABS-toiminto pois päältä.

Mitä ABS-järjestelmä tekee?

ABS-järjestelmä (Anti-Lock Breaking System) valvoo, auton renkaiden pyörimisvauhtia sekä jarrupolkimen asentoa. Jos ajotietokone havaitsee epänormaaleja signaaleja tai signaalin puutteet jostakin anturista ilmoittaa se siitä kuskille kytkemällä ABS-valon päälle.

Valvomalla auton vakautta pystyy järjestlemä käyttämään jarruja säilyttääkseen auton hallittavuuden liukkaassa tilanteessa. Kun sinulla on jalka jarrulla ja ABS-järjestelmä aktivoituu, voit tuntea sykkeen sekä jarrupolkimen painumisen vielä alemmas.

Voit myös kuulla koputusta, joka on normaalia. Etene varoen, jos huomaat ABS-järjestlemän toimivan ja hidasta vauhtia.

Merkkivalon palaessa häiriö kirjautuu auton tietokoneeseen ja siihen liittyvät koodit ovat luettavista vain oikeilla diagnostisilla laitteilla. ABS-merkkivalon syttyminen voi merkitä mm. palanutta sulaketta, jännitehäviötä, liian vähäistä jarrunesteen määrää tai viallista rengasanturia.Voiko autoa vielä ajaa, jos ABS-valo palaa?

ABS-valon palaessa auton jarrut toimivat, jotta voit edelleen jarruttaa ja pysähtyä. mutta pyörät saattavat tehokkaassa jarrutuksessa lukkiutua, jolloin autoa ei pysty ohjaamaan jarrutuksen aikana.

ABS-merkkivalo tarkoittaa, että ABS-järjestlemä on kytkeytynyt pois päältä eikä ala toimimaan ennen kuin auto huolletaan. ABS-valon palaessa kannattaa siis ajaa varoen, koska ABS-järjeslemä ei pysty auttmaan, jos auto alkaa liukumaan.

ABS on pakollinen varuste, kun autossa on sellainen eli sen pitää toimia, jos autoa aikoo käyttää liikenteessä. Auto, jonka ABS-järjestelmä ei toimi ei ole katsastuskelpoinen eikä tiekelpoinen.

Jos ABS-merkkivalo palaa jarruvalon kanssa samaan aikaan ei ajamista ole syytä jatkaa. Autoa ei myöskään tule ajaa, jos huomaat jarrujen toiminnassa heikkenemistä ABS-valon palaessa. Näissä tapauksissa auto tulee pysäyttää mahdollisimman pian ja hinauttaa huoltoon.

Miten pitää toimia, kun ABS-valo syttyy?

Kun ABS-valo syttyy ajon aikana kannattaa heti ensimmäiseksi pysähtyä sopivaan paikkaan, sammuttaa auto ja käynnistää uudelleen. Tällä tavoin ajotietokone tarkistaa kaikki sensorit toistamiseen.

Jos ongelmaa ei ole, korjaa auton uudelleen käynnistäminen asian ja valo sammuu. Harvoin ongelma kuitenkin on näin yksinkertainen ja on tarpeellista tunnistaa, mikä virhe järjestelmässä on.

Jos sinulla on tarvittavat työkalut ja tiedät, mitä teet voit tarkistaa muutamat asiat kotona. Voit poistaa renkaat ja tarkistaa ettei rengasantureissa ole vikaa ja että ne ovat puhtaat. Tarkista myös niiden johtoliitännät.

Voit myös tarkistaa onko syynä palaut sulake. Palaneen sulakkeen vaihtaminen on kuitenkin vain tilapäinen ratkaisu, koska selvittämättä alkuperäistä ongelmaa, joka aiheuttaa sulakkeen palamisen, sulake tulee palamaan uudelleen.

Varminta onkin viedä auto huoltoon, jossa ajotietokoneeseen kirjautuneet virhekoodit voidaan lukea oikeilla laitteilla.

Puutteellisesti toimiva ABS-järjestlemä voi olla riski

ABS-järjestelmä voi pois kytkettynä aiheuttaa vaaraa hätätilanteessa, jopa niin paljon, että tilanne voi olla pahempi kuin jos järjestlemää ei olisi autossa ollenkaan. ABS-järjestelmä yleensä myös jakaa jarruvoimia elektronisesti ja jos tämä ei toimi voivat takapyörät lukkiutua ennen etupyöriä.

Jos näin käy kasvaa riski, että jarrutuksessa auto pyörähtää ja törmäys tapahtuu kylki edellä, joka on paljon tuhoisampaa kuin keula edellä törmääminen.