Liukkaan kelin merkkivalo

Liukkaan kelin merkkivalo ilmoittaa, kun lämpötila on alhainen ja tiellä voi olla jäätä. Suomessa tämä merkkivalo palaa autoissa usein läpi talven.

Liukkaasta kelistä varoittavaa merkkivaloa ei kannata sekoittaa talviajon toimintatilaan, joka tekee ajamisesta talvella helpompaa.

Autonvalmistajat tietävät, että auton ajaminen talvella voi olla vaarallista. Sumu ja sade vähentävät näkyvyyttä, mutta vielä pahempaa on ajaa jäisellä tiellä. Kun tie jäätyy, voi sitä olla mahdotonta ajaa tavallisilla nopeuksilla.

Edistääkseen turvallisuutta tämä merkkivalo ilmoittaa, kun tiellä saattaa olla jäätä. Lämpötilasensori sijaitsee auton etupuskurissa – tarpeeksi kaukana moottorin lämmöstä – ja se määrittelee, milloin merkkivalo syttyy autoon mittaristoon.

Kun anturin yli kulkeva ulkoilma saavuttaa tietyn lämpötilan, tietokone sytyttää merkkivalon ja varoittaa kuljettajaa mahdollisesti jäisestä tiestä. Merkkivalon kanssa voi myös olla äänimerkki, joka herättää huomion mittaristoon syttyneeseen valoon.

Mitä liukkaan kelin merkkivalo tarkoittaa?

Tämä merkkivalo voi toimia kahdessa vaiheessa. Ensin se varoittaa kylmenevästä ilmasta ja siitä, että jäätä voi alkaa muodostumaan tielle – eli se hälyttää jo ennen kuin tiellä on jäätä. Merkkivalo on tällöin yleensä keltainen.

Kun ilmanlämpötila laskee, merkkivalo muuttuu punaiseksi ilmoittaakseen, että lämpötila on alle nollan ja teillä todennäköisesti on jäätä.

Voiko autoa ajaa liukkaan kelin merkkivalon palaessa?

Kunhan auto on talvikunnossa, voi ajamista jatkaa tavalliseen tapaan. Merkkivaloa ei kannata sivuuttaa, kun sää on muuttumassa mutta talviaikaan valosta ei niin tarvitse välittää, koska lunta ja jäätä on yleensä kaikilla teillä.

Merkkivalo voi myös hälyttää, jos auto on ollut pysäköitynä sisällä. Kun kylmä ulkoilma rekisteröityy lämpötila-anturiin, hälyttää järjestelmä lämpötilan muutoksesta. Jos auto on pysäköitynä ulkona, ei anturi yleensä reagoi samalla tavoin.