Lumiajon merkkivalo

Lumiajon merkkivalo kertoo, kun auton lumiajon tila on kytketty päälle. Jos merkkivalo vilkkuu, on järjestelmässä yleensä jokin toimintahäiriö.

Lumessa ajaminen voi olla hermostuttavaa. Jotta se olis hitusen verran helpompaa, ovat jotkut autonvalmistajat lisänneet talvi- tai lumimoodit autoihinsa.

Tätä ei kannata erehtyä luulemaan liukkaan kelin merkkivaloksi, joka varoittaa liukkaasta tiestä. Lumiajo on auton toimintatila, joka pitää kytkeä päälle, jotta se toimii.

Merkkivalo voi olla lumihiutale tai W-kirjain, jotka osoittavat, että toimintatila on aktiivinen. Jos autossasi on lumiajomoodi, voit tarkistaa sen tarkan käytön autosi ohjekirjasta.

Mitä lumiajon merkkivalo tarkoittaa?

Kun aktivoit lumimoodin, merkkivalo syttyy auton mittaristoon kertoakseen, että toimintatila on aktiivinen. Nappia painamalla saat järjestelmän sammutettua ja merkkivalo häviää siinä samassa.

Lumi- tai talvimoodit vaihtelevat hieman autonvalmistajien välillä, mutta yleensä ne hyppäävät ykkösvaihteen yli, kun käynnistät auton pysähtymisen jälkeen.

Normaalissa ensimmäisessä vaihteessa on paljon vääntöä, joka voi aiheuttaa renkaiden pyörimisen lumessa ja jäässä. Kun talvimoodi on aktivoitu, auto alkaa liikkua toisessa tai kolmannessa vaihteessa niin, että renkaat eivät pyöri ja liukastele.

Jos merkkivalo vilkkuu, kertoo se toimintahäiriöstä järjestelmässä eikä talvimoodi ole tällöin käytettävissä. Jos näin käy on aika viedä auto huoltoon, jossa viat voidaan havaita ajoissa ja korjata ennen kuin suurempaa vahinkoa ehtii tapahtua.

Onko autoa turvallista ajaa lumiajon merkkivalon palaessa?

Kyllä, tämä merkkivalo on suunniteltu tekemään ajamisesta helpompaa jäisellä ja lumisella tiellä. Jos auton renkaat pyörivät, kun yrität lähteä liikkeelle pysähtymisen jälkeen, kannattaa lumimoodi kytkeä päälle.

Ylämäessä ajaminen voi olla haasteellista, kun lumimoodi on aktiivinen, mutta voit sammuttaa sen väliaikaisesti, jotta pääset ajamaan rinnettä ylös.

Tämä toimintatila on suunniteltu auttamaan liukkaalla kelillä eikä sitä tarvitse käyttää märällä säällä. Joissakin autoissa on oma toimintatila sadekelejä varten, jota kannattaa mielummin käyttää, kun ajaa sateessa.

Talvimoodin tulisi kytkeytyä pois päältä automaattisesti, kun moottori sammuu. Jos siirryt pois lumisista ajo-olosuhteista, tulee sinun sammuttaa toimintatila manuaalisesti.