Autonhuollon vinkit

16 vinkkiä autonhuoltoon

Auton säännöllinen huolto estää pienien ongelmien paisumisen isommiksi ongelmiksi ja pitää sinut tiellä. Näillä vinkeillä autollasi on mahdollisimman pitkä käyttöikä.

 1. Nykyajan autoja hallitsevat ajotietokoneet, monimutkaiset sytytys– ja polttoaineen ruiskutusjärjestelmät. Voit käyttää auton huoltamolla, jossa voidaan suorittaa tarkastus ja varmistaa, että kaikki auton järjestelmät toimivat oikein. Auton tietokoneeseen tallentuu aina virhekoodi, kun tapahtuu jotakin epänormaalia, jonka teknikko pystyy lukemaan oikeilla diagnostisilla laitteilla.
 2. Nopea lähtö kuluttaa enemmän polttoainetta kuin pehmeä, tasainen lähtö. Säädää ajotyyliäsi ja säästät polttoainetta.
 3. Likaiset ilmansuodattimet voivat aiheuttaa moottorin käymisen vähemmällä kuin huipputehokkuudella. Likainen ilmansuodatin on helppo havaita ja sen vaihtamisen kustannukset ovat vähäiset.
 4. Jos ulkoinen jäähdytysjärjestelmä vuotaa, kiristä, korjaa tai korvaa vuotavat osat. Painetesti voi määrittää, jos ja missä vuoto on olemassa.
 5. Huolla moottori, joka ei ole täysin kunnossa niin se auttaa käynnistämään auton paremmin talvella. Varmista, että ongelma on diagnosoitu ja korjattu ennen sään kylmenemistä.
 6. Tarkista auton lämmitysjärjestelmä säännöllisesti. Tarkasta huolellisesti jäähdyttimen vuodot ja roskat sekä jäähdyttimen ja lämmittimen letkut ja vaihda kaikki kuluneet, haljenneet, hauraat tai mössööntyneet uusiin.
 7. Selvitä, missä autosi sulakeboksi on ja pidä varalla niitä piirejä, jotka suojaavat sulakkeita. Varmista, että sinulla on varasulakkeet kaikille ampeeriluokituksille.
 8. Moottoriöljy on auton elinehto ja talvi on erityisen kovaa aikaa moottoriöljylle. Käytä oikeantyyppistä öljyä autossasi ja ilmastoon nähden. Tämä auttaa auton käynnistämisessä pakkasilla. Öljyn lisäaineet suojaavat autosi moottorin kulumista ja vähentävät öljynkulutusta.


 9. Täytä tuulilasinpesuneste säännöllisesti. Uudelle autoilijalle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon tuulilasinestettä kuluu talvella ja kevättalvella.
 10. Tarkista säännöllisesti nestetasot vaihteistossa, pääsylinterissä ja kytkinsylinterissä. Tarkista öljyt, vaihda ne tarvittaessa ja asenna uudet suodattimet valmistajan suositusten mukaisesti. Mikään neste ei ole ikuista ja kaikki nesteet tarvitsevat täydellisen vaihdon parin vuoden välein. Auton omasta ohjekirjasta löydät tarkemmat vaihtovälit.
 11. Täydellinen polttoainejärjestelmän puhdistus voi auttaa palauttamaan moottorin huipputehon. Se irrottaa kerrostumia koko järjestelmästä (mm. ruiskutussuuttimista, imuventtiileistä ja polttokammioista) ja pidentää moottorin ja moottoriosien ikää estämällä korroosiota.
 12. Tarkista renkaat aina vaihdon yhteydessä ja varmista, että niissä on tarpeeksi syvät urat. Laki määrä kesärenkaiden vähimmässyvyydeksi 1,6 mm ja tavlirenkaille 3,0 mm. Renkaat on kuitenkin hyvä vaihtaa uusiin jo hyvissä ajoin ennen kuin ne ovat näin kuluneet.
 13. Tuntuvatko jarrut yhtä varmoilta kuin uusina? Jarrut on suositeltava tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. Paras aika tähän on juuri ennen kesää ja ennen talvea, jotta äärimmäisissä lämpötiloissa esiintyvät ongelmat voidaan välttää.
 14. Moottorin jäähdytysneste suojaa ajoneuvon jäähdytysjärjestelmää äärimmäisiltä lämpötiloilta ja estää jäähdyttimen muodon ylikuumenemisen kuumalla säällä ja jäätymisestä kylmällä säällä.
 15. Tarkista automaattivaihteiston öljy. Se suojaa voimansiirtoa ja sen osia hajoamiselta ja sisältää aineita, jotka estävät korroosion, kulumisen ja hapettumisen.
 16. Tuulilasinpyyhkijöiden tulisi puhdistaa tuulilasi kolmella pyyhkäisyllä. Jos ne eivät toimi kunnolla ja jättävät raitoja tuulilasiin, on ne aika vaihtaa. Etenkin talvella tuulilasinpyyhkijät ovat kovalla koetuksella. Muista myös, että pyyhkijöiden varret voivat pettää.